COSTA BRAVA RURAL - Sant Pere Pescador
A la pàgina inicial

      Costa Brava Rural


          Lloguer de cases rurals a l'Alt Empordà

Español Français English Deutsch Neederlands
    BENVINGUTS        ALLOTJAMENTS         SITUACIÓ / MAPA         ACTIVITATS / OCI         COM ARRIBAR         RESERVES         CONTACTAR    

   
   CASES RURALS 
Can Joan Jardí
Can Joan 1er pis
Can Joan 2on pis
Índex de rutes  -  Ruta següent >>
RUTA 0: Sant Pere Pescador
El poble | La sopa | Què fer
 
El poble      Fotos de St. Pere i Saldet

Sant Pere Pescador es troba situat a la comarca de l'Alt Empordà, al bell mig de la badia de Roses. La vila es troba a la riba esquerra de l'actual curs baix del riu Fluvià, a uns tres quilòmetres de la seva desembocadura. El terme poseeix un tram de sis quilòmetres de platja de sorra finíssima sense construccions a la vista que han fet famós a St.Pere pels amants de les platjes tranquil.les i gens aglomerades; la tramuntana ha ajudat que, a més a més de gaudir de la platja, s'hi pugui practicar en unes condicions inmillorables el wind-surf. La desembocadura del riu Fluvià també és ideal per practicar-hi el rem i l'ski-nàutic.
Sant Pere Pescador, malgrat el que el seu nom pot sugerir, és un municipi eminenment agrícola tot i que en les últimes dècades el turisme ha esdevingut una ocupació important de la població autòctona. La desviació i agençament del riu va afavorir la desecació dels estanys de la zona que ara són camps de conreu molt fèrtils; el casc urbà està envoltat de camps de pomeres i presseguers. A les terres més baixes, prop del mar i del riu, hi ha encara un ampli espai d'aiguamolls d'un gran valor ecològic. Cal destacar l'Illa Caramany, prop de la desembocadura del Fluvià, lloc de repòs de multitud d'aus migratòries.El riu és navegable des del poble al mar per petites embarcacions i una zona ideal pel amants de la pesca.
Pel primer document conegut que esmenta el lloc, de l'any 974, i altres dels anys 982 i 990, sabem que el poblat tenia, o havia tingut abans, un altra nom: "Villa Militiano quem vocant Sanctum Petrum". Aquests documents confirmen la propietat que hi tenia l'Abadia de Sant Pere de Rodes. El nom complert, tal com ha perdurat, ja apareix en una donació feta l'any 1060 per la comtessa Guisla d'Empúries al monestir de Santa Maria de Roses i a la seu de Girona on es fa referència a la parròquia de "Sancti Petri Piscatoris".
El castell de Sant Pere Pescador pertanyia a la família Caramany, procedent del Fenollet i documentada a l'Empordà des de la primera meitat del s. XIV. L'alta jurisdicció del lloc era en poder dels comtes d'Empúries. L'any 1457 el rei Alfons el Magnànim donà el comtat al seu nebot Enric, anomenat l' "Infant Fortuna", qui acostumà a residir a Sant Pere Pescador, vila que tingué un paper important durant la guerra contra Joan II.
L'any 1461 l'infant i comte Enric havia acudit a la crida dels diputats catalans per alliberar al príncep Carles de Viana, però més tard es passà al bàndol de Joan II. L'any 1466 acompanyava a la reina Joana Enríquez i al seu jove cosí Ferran, futur rei "Catòlic". El 24 d'octubre d'aquest any aconseguia prendre la vila de Sant pere pescador on residiria la reina. A Sant Pere s'hi instal.là el parlament fins a finals de novembre.
Sant Pere Pescador té un nucli antic centrat a l'esglèsia parroquial, edifici del s. XVII, i al castell o casal dels Caramany. Prop d'ell hi ha restes de l'antiga muralla.
La vila va crèixer cap al migdia amb un extens eixample on hi ha edificis amb detalls d'interès dels s. XVI-XVII.
A les afores de la població hi ha l'ermita dedicada a Sant Sebastià. Segons la tradició, i que es pot comprobar a la lletra dels goigs dedicats al Sant Patró Sant Sebastià, cap a l'any 1640 a Sant Pere Pescador s'hi va desencadenar una epidèmida de còlera. Els habitants només van poder pregar a Déu per que els lliurés de tanta mala fortuna i van posar a Sant Sebastià com a intercesor, ja que el poble el té com a advocat contra la pesta. Donat que després de moltes pregàries, l'epidèmia per fi abandonà la població, es van organitzar a Sant Pere grans festes en honor al sant. El reconeixement fóu tal que es va acordar aixecar una capella en el seu honor i dedicar-li el dia de la festa major; actualment encara és el patró de la ciutat i la festa es continua celebrant el dia de la festivitat del sant, el 20 de gener.
 
La sopa | Al principi de la pàgina |
A mitjans del s.XIX, es va introduir a Sant Pere Pescador el costum de celebrar les festes de Carnaval amb "La sopa".
Durant molt anys acampaven per les rodalies de la vila i del riu Fluvià, families gitanes. Aquestes, moltes vegades, entraven al poble per demanar les restes de la "sopa" a les cases nobles de la vila. La sopa era tal com s'anomenava a l'àpat que servien a les cases nobles per donar aliment als pobres de la vila en una època on només hi havia misèria. Amb motiu de les festes de Carnaval, les gitanes organitzaven balls, a la finalització dels quals demanaven donatius.
D'aquests dos fets, amb els anys, s'instaurà el costum de que els nois i noies de la vila recorrien les cases demanant almoïna per la "sopa" de carnaval. Qui més i qui menys solia donar quelcom; mai eren diners, només s'admetien donatius en espècie (gallina, conill, arròs,mongetes, butifarres...) i cadascú segons les seves possibilitats. L'últim dia de les Festes de Carnaval, tot el que s'havia recollit es feia coure al Forn de la Vila, el capellà ho beneia i les noies de la vila, després de ballar el ball de les gitanes, ho repartien entre els pobres del poble. Si no hi havia pobres, tothom tenia dret a emportar-se la part que volia a casa. Aquest costum encara perdura en l'actualitat. Cada familia de Sant Pere dóna una aportació (avui en dia sí que és monetària) a la Comissió de Festes per tal de que el diumenge de Carnaval s'organitzi una arrossada popular al parc municipal on tothom hi és convidat i on es pot menjar tanta "sopa" com es vulgui.
 
Què fer | Al principi de la pàgina |
L'ubicació privilegiada de Sant Pere Pescador, al bell mig de l'Alt Empordà, permet fer excursions de mig dia o d'un dia sencer a multitud de llocs d'interès per aquesta magnífica comarca. En aquesta mateixa pàgina us proposem vàries rutes a fer que segurament seran del vostre interès.
Malgrat aquesta àmplia oferta, us recomanem que dediqueu un temps a visitar la nostra vila i els magnífics paratges naturals que l'envolten.
Una passejada molt curta pel casc urbà us permetrà conèixer l'esglèsia, el casal dels Caramany, l'antiga muralla, la font de la plaça major i l'ermita de Sant Sebastià..
Es poden fer excursions a peu o en bicicleta per tota la riba del riu i fins a l'Armentera.
Es molt interessant visitar l'Illa Caramany. No s´hi pot accedir directament ja que és un espai protegit però es pot contemplar perfectament des de la riba del riu en direcció cap a la platja. Hi ha camins perfectament transitables en vehicle.
La casa té bicicletes i una barca per llogar a disposició dels nostres hostedants per fer aquestes excursions d'una forma alternativa.

Barca a disposició dels nostres hostes

COSTA BRAVA RURAL
Última actualització: 10/04/2017